<< Terug naar de homepage

De afneembare- en/of verdraaibare fietsspiegel

Door Cor Toonen

De veiligheid in het verkeer voor fietsers schreeuwt om innovatieve oplossingen die deelname aan het steeds intensiever wordende verkeer veiliger maakt. Niet alleen voor de fietser zelf maar ook voor de medeverkeersdeelnemers. Door de snelle en geruisloze e-bikes, bromfietsen, scooters etc. wordt menig fietser onderweg verrast als deze of gene hem of haar met een flinke vaart passeert. Hoe houd je voeling wat er achterop komt? Op het gehoor alleen kun je met alle omgevingslawaai zelden nog bouwen, al helemaal niet als dat gehoor gebrekkig of afwezig is.

Met een goede spiegel kan de fietser zijn veiligheid onder controle houden, zoals buitenspiegels dat voor automobilisten doen. Deze moet dan wel goed af te stellen zijn. In de auto kun je dat doen voor je gaat rijden, op de fiets alleen als je fietst. En dat is een risicovolle handeling. Daarnaast kan een fietsspiegel ook snel beschadigen bij het stallen in fietsrekken, bijvoorbeeld als fietsen in elkaar haken. Denk ook aan de 'fietstoestanden' bij stations en op scholen. Maar ook als de bergruimte thuis krap is, is een fietsspiegel nogal eens een 'sta in de weg'. Waar je een autospiegel bij het parkeren in kunt klappen om beschadiging te voorkomen kan dit bij een fietsspiegel alleen door hem naar binnen te draaien. Gevolg: hij gaat snel loszitten, trillingen bij het fietsen doe dan de rest. Kortom een fietsspiegel heeft vaak maar een kort leven of men gaat het als een lastig ding zien met als gevolg dat men snel weer zonder dit nuttige, zo niet onmisbare, accessoire verdergaat. Exit zelfcontrole... en veiligheid.


Afbeelding 1: de afneembare fietsspiegel

Dit kan opgelost worden met een (de)monteerbare fietsspiegel, die kan volstaan met een eenmalige gefixeerde afstelling. Voordat je de fiets stalt kun je de spiegel met een handeling afnemen en diefstalveilig in je boeken- of fietstas opbergen (afb.1 t/m 3). Ga je weer verder fietsen dan is de spiegel met eenzelfde snelle handeling - in de oorspronkelijke afstelstand - weer terug te plaatsen.

Met een extra 'draaibare-opnamebus' kan men de spiegel in verschillende, controleerbare, standen plaatsen of naar binnen draaien. Handig als men thuis weinig bergruimte heeft. Zo gewenst kan men de spiegel ook draaibaar opsluiten al preventie tegen diefstal. Mogelijk kan het systeem in de nabije toekomst een onderdeel worden van het geavanceerde 'viewradar' project.

Enkele reacties op deze oplossing:


Afbeelding 2: zonder spiegel

Afbeelding 3: opbergen in je fietstas